Balon düşüncesi ilk kez 1766′ da hidrojeni bulan Henry Cavendish’in bu gazın havadan hafif olduğunu görmesi ve 1767’de Joseph Black’ın hafif bir aracın hidrojenle doldurulduğu zaman uçabileceğini öne sürmesi sonucu doğdu. Ancak ilk balon hidrojenle değil sıcak hava ile dolu olarak uçtu. 1783’te J. Etien ve J. Michel Montgolfier Kardeşlersıcak hava dolu balonlarını uçurdular. Aynı yılın ekim ayında bu kez Paris’te ilk insanlı balonu yine bu kardeşler uçurdu. Bu uçuş 25 dakika sürdü. 9 km’lik yol alındı. Bu olaydan iki hafta sonra uçurulan gazlı balonlar balonculuğa egemen oldu.
19. yüzyıl başlarında balon askeri amaçlar için kullanılmaya başlandı. Avrupa’da ve İç Savaş’ta Amerika’da kullanıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda balonlar yön verilmek için motor takılarak ve biçim değiştirerek, gözetleme ve bombalama işlerinde kullanıldı. Özellikle Alman Ferdinand von Zeppelin’in geliştirdiği ve adına Zeplin denen balonlar en ünlüleriydi. Ancak yanıcı helyum gazı ile doldurulan bu balonlar çeşitli nedenlerle kısa süre sonra daha az kullanılır oldu. Savaş sonrasında balonlar genellikle atmosfer araştırmalarında ve meteoroloji alanında kullanıldı. Gerek ABD’li gerek SSCB’li birçok bilim adamı yükseklik deneyleri yaptılar. Bu arada 1927’de balonla ilk kez Atlas Okyanusu geçildi.
1950’den sonra gazlı balonların yerini yeniden sıcak hava dolu balonlar aldı. 1957’de ABD’li pilot David Simon 32.000 m’ye gaz dolu balonla ulaşarak yükseklik rekoru kırdı. Günümüzde balon geniş ölçüde reklamcılık çalışmaları için kullanılır. Bu amaçla 3.000 kadar balon sürekli atmosferdedir. 1978’de Double Eagle II adlı balonla Kanada’dan havalanan Max Anderson, Ben Abruzzo, Larry Newman’dan oluşan ekip, 137 saatlik bir uçuş sonucu Normandiya’ya indi. Aynı ekip daha sonra Atlas Okyanusu’ nu da aşarak büyük bir başarı sağladı. Uzay çalışmalarıyla tanınan ABD’nin Nasa ve Rus kuruluşları, balonlarla ilgili çalışmalarını sürdürmektedirler.
https://www.nkfu.com/balonun-icadi-ve-tarihi-gelisimi/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder